カテゴリ:水産物/Seafoods ( 9 )

 

はまぐり/Common Orient Clam

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旬: 2-4月  Season: February-April
産地: 北海道南部以南 朝鮮 中国 台湾 Origin:South of Hokkaido- China, Taiwan


国産の蛤は、干拓・護岸工事・水質汚染の為、激減しています。
福岡市場でも中国産が多く、国産はほんの僅かです。

殻のかみ合わせは、対にになっている物しか、合わない所から結婚式の時に出すお吸い物、良い伴侶とめぐり会えるようにと、ひな祭りの時に潮汁に入れて使われます。
蛤はビタミンB1を分解してしまう、酵素アノイリナーゼを含む為、生食には向かないようです。
環境省レッドデータブックでは、2012年に新たに絶滅危惧Ⅱ種に指定されたようですので、これからは味わって食べるようにしましょう。
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by fukusui-shoji | 2014-02-24 09:00 | 水産物/Seafoods  

筋子/Salmon Roe

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旬:9-12月 Season:September-December
主な産地:北海道 Origin: Hokkaido

基本的にスジコは、鮭 鱒の卵が卵巣膜に包まれたまま
塩蔵された状態のものを言い、イクラとは、卵巣膜をほぐして塩蔵されたものを指します。
今回紹介するのは、鮭の生スジコです。
しょうゆ漬け、塩漬け、粕漬け用でいかがでしょうか。

ここ福岡では筋子を自分で買って料理する習慣はあまりないのですが、
そのままをアツアツのご飯にのせて食べるところもあるようです。
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by fukusui-shoji | 2013-09-14 13:53 | 水産物/Seafoods  

アワビ/Abalone

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旬:7-9月
主な産地:長崎等
Season: July-September
Origin: Nagasaki


福岡市場に入荷している多くのアワビは、黒アワビ メガイアワビ(アカアワビ)です。クロアワビは、カラが深くて凹凸が大きく、アカアワビは、カラが浅く凹凸が少ないです。クロアワビは水深4~5mを中心とした浅いところに、アカアワビは5m以深の海底に多く生息しています。

肝がとても美味しいので、ボイルしてポン酢で食べるのがお勧めです。
その他、刺身、踊り焼、蒸し焼き、ステーキ、炊き込みご飯等、いろいろなメニューで楽しめる貝です。




 
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by fukusui-shoji | 2013-07-12 09:00 | 水産物/Seafoods  

アサリ貝/Manila Clam

旬:3-5月
主な産地:愛知、熊本、福岡、三重、静岡
Season: March-May
Origin: Aichi, Kumamoto, Fukuoka, Mie, Shizuoka,


通年市場に流通はありますが、旬は3~5月。
今回、愛知県・三河産のアサリ(写真は4Lサイズ)をご紹介です。
殻の大きさは同じでも、殻からはみ出そうな身入り・弾力・甘みが全く違います。
実際に食べてみてびっくりしました!
漁場に流れ込む水(河川・森からの栄養素)の違いにより、同じアサリでも
産地によって差があるのだそうです。

酒蒸し・バター焼き・味噌汁・炊き込みご飯・クラムチャウダー・
パスタの具・寿司ネタ等、和洋幅広いメニューに活用できる貝です072.gif
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by fukusui-shoji | 2013-04-14 09:00 | 水産物/Seafoods  

北海道魚セット/Assort Box of Fish from Hokkaido

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「北海道魚セット」
メニューに変化を加えてみたいお客様への提案商材です。
北海道市場での入荷商材を詰め合わせしてセットにしました。
九州の魚とは違った魚種が入っています。
メニューを変えたい時、イベント用にいかがでしょうか058.gif
加熱用商材としてお使いください。

北海道市場から福岡まで、毎日空輸で商品を仕入れていますので、
北海道市場の商材も取り扱い可能です。
魚だけでなく、ホタテやアマエビ等、少量の仕入れの際にも便利です。
魚種は基本おまかせになりますが、ご要望ございましたらお伝え下さい✧

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Assort Box of Fish from Hokkaido
(Hokkaido Fish Set)


This is an assort box filled with fish and seafoods from Hokkaido Fish Market.
We recommend this unique item for customers looking for something new for their menu or for events such as 'Hokkaido Fair'.
We recommend these seafoods to cook, rather than for raw-eat.

Not only fish but also shell fish or Ama-ebi can be also available in this box.
If you need just a small amount of some fish, not per case,
this is also useful for you.

Basically assortment is depending on the market choice,
but feel free to ask if you have any requests on the assortments.
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by fukusui-shoji | 2012-05-12 09:00 | 水産物/Seafoods  

塩水赤ウニ/Urchin packed in saltwater

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旬:夏~10月頃
主な産地:佐賀(唐津)、福岡(糸島)、長崎(平戸)、他
Season: summer to October
Origin: Karatsu (Saga pref), Itoshima (Fukuoka pref), Hirado (Nagasaki)


この塩水赤ウニには、ミョウバンが一切入っておらず
ウニ本来の味を楽しめます。
とっても濃厚で、醤油が要らない程口当たりが良く、
「これがウニの本当の味だ!」と教えてくれるウニです。
入荷不安定・入荷少量ですが、夏のこだわり商材としていかがでしょうか?

~ウニのうんちく~
「赤ウニ」=東京湾から南方、特に九州沿岸に生息する温帯性のウニです。
北海道では、「赤ウニ=エゾバフンウニ」
「白ウニ=キタムラサキウニ」と呼びますが、
本種の赤ウニは北海道には生息していません。
水揚げ量が少なく、おもに九州内で消費されています。


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Urchin packed in saltwater

Generally, alum is used as preservatives for urchin but
not used for this urchin.
Instead, packed in saltwater.
Very rich and creamy taste.
I think this is the most delicious in all kinds of uni.
The supply is not stable and only a little amount is on the market,
but even the rareness attracts us very much.



お問い合わせは
下記までどうぞ
For more information,
please contact,
●Email●
trade1@the-fukusui.com
or
●TEL●
+81927116110

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by fukusui-shoji | 2011-08-20 16:02 | 水産物/Seafoods  

島原オイルサーディン/Oil Sardin of Japanese Anchovy

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「島原ローストオイルサーディン」
長崎県産のカタクチイワシを使った、オイルサーディンです✧✧
煮干しの原料となるカタクチイワシですが、このサイズだと煮干しには大きすぎ、
脂ものりすぎているということで、市場でも値がつかなかったのだそうです。

解凍してそのまま食べるもよし、パスタやピザの具にしても049.gif049.gif
オリーブオイルでローストしてあるので独特な香ばしさがあり、
魚の頭や内臓の独特のほろ苦さとマッチして、普通のオイルサーディンとはまた違った風味です。
ワイン等のお酒が好きな方には是非お勧めの一品です069.gif

ちなみに、貿易部の営業スタッフがこのオイルサーディンをソースに使った
「アスパラソテー」を作ったそうです!このソース、万能で使えるらしいですよ070.gif

♥♡ソースのレシピ♡♥
島原オイルサーディン3尾
牛乳大サジ1
マヨネーズ大サジ2
味噌少々
ケチャップ少々

全ての材料をよく混ぜればできあがりです(下の写真を参照ください)

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Shimabara Roast Oil Sardine
(Oil Sardine of Roasted Japanese Anchovy)


This is oil sardine of Japanese Anchovy.
This anchovy is from shmabara, Nagasaki prefecture, westernmost in Japan.
In general Japanese anchovy is material of Niboshi (dried sardine),
but this size is too big and too oil-rich for it.
This oil sardine was produced not to waste the 'irregular' anchovy.

Can be eaten defrost, also used for topping of pizza or ingredient of pasta.
Features the savory smell of roasted anchovy and little bitter taste
from its head and guts.
I recommend this dish with wine069.gif

One of our staff cooked 'saute' with this sardine.
The recipe is as follows, very easy and go well with any dish, he recommends.

*Recipe*
Oil sardine: 3 pieces
Milk: 1 tbst
Mayonnaise: 2 tbst
Miso: some
Ketchap: some
Just mix all ingredients well and put the sauce onto vegetables etc..

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This is 'saute of asparagus' made by our staff, Usa-san..
I didn't know he is such a good cook!
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by fukusui-shoji | 2011-04-15 17:38 | 水産物/Seafoods  

天然キハダマグロ/Yellowfin Tuna (Natural)

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フィリピンの工場にて加工された「天然キハダマグロ」です。
この工場は、EUの認定及び、USFDA(アメリカ厚生省食品医薬局)の
HACCP認証を取得しています。
原料は40-80kgの釣り物で、現地で日本人スタッフが選別したものです。
また、現地の工場で指定のエラカット、腹取りから柵取りまで要望にあわせたカットも可能です。
赤身の発色がよく、見た目も良い商品です。
脂質は控えめで、あっさりとして食べやすく、おいしかったです✧
赤身だけでなく、中落ち丼やネギトロといった使い方もできます。
日本からの出荷だけでなく、フィリピンからの出荷についても対応致します。
詳しくは弊社営業スタッフまでご相談ください!

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Natural Yellowfin Tuna (Tennen Kihada Maguro)
This natural Yellowfin Tuna is processed in Phillipine.
The plant is accredited by EU HACCP and USFDA HACCP.
This tuna is 'tsurimono' (fished by 'pole-and-line fisihing'), the sise is about 40-80kg,
sorted by experienced Japanese staff.
This plant meets the need of gill cut, cutting off belly bones and cutting into saku pieces as you request. The colour is bright red and looks beautiful.
This tuna meat is rather light than oil-rich.

We can ship this from Japan and also from Phillipine.
Please ask our sales reps for more details.

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by fukusui-shoji | 2011-04-09 15:44 | 水産物/Seafoods  

太刀魚の干物/Seasoned Dried Fish

太刀魚の干物

国内原料、国内加工の太刀魚の干物です。
塩干しとみりん干しがあります。
長さは40cm程とボリュームがあり、価格もお手頃です。
用途に応じて、お好みの大きさにカットして使えます。
居酒屋、ホテル等に、またはお惣菜・お弁当のおかずにと
幅広く使える商品です058.gif

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Himono (Seasoned Dried fish)

This is seasoned dried Tachiuo(largehead hairtail).
Salt flavor and mirin flavor. The origin of material is Japan and
processed in Japan.
The length is big, about 40cm, the price is reasonable for this size.
For wide uses for izakaya-restaurants, hotels etc.. 049.gif

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←Seasoned with mirin.


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Seasoned with salt.→
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by fukusui-shoji | 2011-03-23 10:00 | 水産物/Seafoods