菜の花/Chinese Colza

この時期になるとスーパーでよく見かけるようになるのが、「菜の花」です。
シーズンは1月から5月初旬位で、
主な産地は、福岡・高知・香川・徳島・千葉・茨城です。

ほろよい苦味と豊富な栄養素、そして調理の簡単な春の野菜です。
ビタミンA、B1、B2、Cなどのビタミン類と、カリウム、カルシウム、鉄分などの
ミネラル類や食物繊維をバランスよく豊富に含んでいます。
ビタミンが水に溶け出ないように、さっと湯通しする程度がよいでしょう。
おひたし、和えもの、油で炒めたり、パスタの具にしたり様々なレシピで楽しめます。
ゆでたイカや海老と一緒に、マヨネーズ/醤油/わさびで和えるととても美味しいですよ049.gif

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Nano-hana (Chinese colza) is a green vegetable from brassica family,
which florets, leaves and stem are all edible.
This spring vegetable has plenty of nutrients, such as Vitamine A, B1, B2, C and
some minerals such as calcium, iron, pottasium, and dietary fiber.

Recommed to parboil this vegetable not to loose their Vitamins.
Enjoyed in many recipes, parboiled and mixed with other ingredients、
stir-fried, cooked with pasta etc..
My recommended recipe is to mix parboiled chinese colza, boiled squid and shrimp.
Seasoning with mayonase, soy-sause and wasabi.
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by fukusui-shoji | 2011-02-19 16:27 | 野菜/Vegetables  

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