酒蔵開き/Open-day of Sake plant

b0203048_1555097.jpg

福岡県の南に位置する三潴町で先日行われた「酒蔵開き」
に行ってきました058.gif
もちろんメインは今年の搾りたてのお酒の試飲ですが、、
お酒以外にもおもしろい&おいしいものを見つけました。

レモン甘酒、玄米日本酒、純米酒ケーキ です。
b0203048_15552881.jpg



ここ最近甘酒は「Japanese Yoghurt」や「飲む点滴」と言われ、
その高い栄養価が再評価されてきています。
スーパーでもいろいろな種類の甘酒を目にするようになりました。
「甘酒」というと春の飲み物のイメージですが、夏の季語なのだそうです。
夏バテで食欲がない時の栄養補給に用いられていたんでしょうか・・?

玄米日本酒は「シェリー酒」のような味でした。
純米酒ケーキは、スポンジいっぱいにお酒がしみこんでいて、
甘いものとお酒の好きな私にはたまらなくおいしいケーキでした053.gif

---------------------------------------------------------------

I went to 'Open-day' of Sake plant, where we could enjoy
sample drinking of many kinds of sake just made from rice cropped in last autumn.
Then, I found interesting products made from sake;
'Lemon taste Amazake, Sake made from brown rice and Sake cake'.

Amazake is traditional Japanese drink made from fermented rice,
sweet and contains very little alcohol. This drink has high nutrients.
Sake made from brown rice tasts like sherry.
Sake cake is very good for people who loves sweets and alcohol like me..069.gif067.gif
[PR]

by fukusui-shoji | 2011-02-21 09:00 | *番外編*  

<< ホタルイカ/Firefly S... 菜の花/Chinese Colza >>