ホタルイカ/Firefly Squid

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↑ 生ホタルイカ Hotaruika (Firefly Squid) Raw
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↑ ボイルホタルイカ Hotaruika (Firefly Squid) Boiled

ここ福岡では、例年になく厳しかった冬の寒さもようやく和らぎ、
そろそろ春の訪れが感じられます。056.gif
今日は、まもなく福岡の市場にも入ってくる春の食材「ホタルイカ」のご紹介です。
春から初夏にかけてが旬で、日本海側と太平洋側の一部に生息し、
主な産地は富山・兵庫・福井です。
富山産のものは、他のものに比べると身がひとまわり大きく味も良いとされています。
3月から6月にかけて、富山湾の富山市から魚津市にかけての海域には
青い光を放ったメスのホタルイカが、産卵の為に大群でおしよせる為、
「ホタルイカ群遊海面」として国の天然記念物に指定されているのだそうです。

濃厚な味わいのワタには、ビタミンA、E、B2が含まれ、
イカの中では栄養価が高いとされています。
食べ方は、刺身・酢味噌和え・甘露煮・天ぷら・塩辛など。
同じく春の食材の「菜の花」と一緒にパスタの具にしても美味しそうですね。

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Hotaru-Ika (Firefly Squid) is small squid, the body length is about 4-6cm.
This squid has special feature of flashing light from their body.
Their habitats is Japan Sea and some area of Pacific Ocean around Japan.
Toyama Bay is one of the famous places of catching this squid.
During the spawning season from March to May,
this squid gather to close to shore of Toyama Bay with emitting bright blue light.
This beautiful sight is enjoyed by tourists and
this bay is designated Special Natural Monument.
(See below map for location of Toyama Bay)

Containing Vitamin A, E, B2, firefly squid has high-nutritional value
compared to other kinds of squids.
Usually eaten after boiled but can be eaten as sashimi when kept its freshness.
Recommended recipes are Sumiso-ae (mixed with vinegar-miso sauce),
Simmered dish, Tempura, Siokara etc.
I personally like to cook pasta with Nanohana (Chinese colza), enjoying spring tasts.


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by fukusui-shoji | 2011-02-25 09:00 | 鮮魚/Fresh Fish  

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