真あじ/Jack Mackerel

旬: 5-9月 産地: 長崎他
Season: May-September
Origin: Nagasaki etc


b0203048_16194032.jpg


言わずと知れた大衆魚です。好みにもよりますが、
中あじ位のサイズが一番美味しいと言われます。
焼いた鯵はビタミンB1が多く含まれ、ストレス解消に効き目があるそうです。
名前の由来は味が良いから「アジ」になったとも。
アミノ酸がたっぷりと含まれている適度な脂肪に、その美味しさの秘密があります。
刺身・タタキ・干物・煮付・南蛮までオールマイティに利用できます。
新鮮なお刺身でも美味しいですが、「なめろう」もお勧めです♥
大量に作って、酒のつまみにしても良し、あつあつのご飯にのせてもよし。
残ったものはゴマ油で焼いて次の日のお弁当にも!

b0203048_1623899.jpg

   ↑「なめろう」美味しいです♪♪
b0203048_1623228.jpg

   ↑ついつい飲みすぎちゃいそうですね✧

-------------------------------------------------------------------------
Jack Mackerel (Ma-aji)

Jack mackerel is one of popular fish in Japan.
It is said that the middle size one is delicious.
Its nice taste comes from oil including amino acid.
The photo is 'Namerou', originally fisherman's dish,
minced jack mackerel with miso and ginger.
Not only sashimi but also namerou is good to enjoy fresh jack mackerel.
Leftovers of namerou can be eaten as fish hamburger after round-shaped and grilled.
[PR]

by fukusui-shoji | 2011-05-03 16:30 | 鮮魚/Fresh Fish  

<< アジたたき/Aji-tatak... 明太子マヨネーズ/Mentai... >>