たちうお/Largehead Hairtail

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旬:1-3月 主な産地:長崎、大分
Season: January to March
Origin: Nagasaki, Oita


口は鋭く体は日本刀のようで、立ったまま泳ぐところから
太刀魚(タチウオ)と呼ばれるようになったと言われています。

体表にある銀色のグアニンは、タチ箔と呼ばれ、セルロイドと練り合わせて
人工真珠や銀箔紙の原料として利用されることがあるのだそうです。

刺し身、塩焼き、煮付け、カラアゲ、ムニエル等
身が細長いので工夫しだいでは、さまざまな料理が出来ますよ。

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Largehead Hairtail (Tachiuo)

Fish which color is silver and have long tail.
Its silver color which is mixed with celluloid
is used as coloring agent for artificial pearl or silver-colored paper.

Enjoyed as varietied of dishes such as Sashimi,
Grilled and seasoned with salt, Simmered with say sauce,
Deep- fried, Meunier...
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by fukusui-shoji | 2011-12-29 15:33 | 鮮魚/Fresh Fish  

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